AntreprenoriatCui vinzi produsul tau?

Cui vinzi produsul tau?

Vrei să faci treci la următorul nivel al afacerii. Nu mai vrei să faci postări în grabă, cu fotografii improvizate cu telefonul. Vrei ca imaginile să reprezinte calitatea produselor și a serviciilor tale. Vrei să te evidențiezi de competiție, iar pentru asta trebuie să creezi o poveste a afacerii tale și ca orice poveste, aceasta are nevoie de personaje, acțiune și o atmosferă creată.

De unde știi ce conținut să creezi și cum să comunici dacă nu știi cui?

Faci o fotografie cu un cuplu care merge pe munte sau un peisaj urban cu agitația specifică? Cu ce va rezona clientul tău? Poate cu prima sau a doua, poate cu amândouă, poate cu niciuna.

Dacă tu nu știi cui te adresezi, va fi muncă în zadar și te vei întreba de ce postările tale nu au succes și nu se concretizează în clienți.

 

Realizarea profilului clientului ideal este primul pas pentru orice strategie de promovare. Fie că ești la început cu afacerea sau ai deja ceva experiență și îți dai seama că îți dorești să ajungi la altfel de clienți, clientul ideal.

 

De ce?

 

Dacă nu te adresezi cuiva anume, nu te adresezi nimănui. Treaba cu orice client este bun, nu este benefică pe termen lung.

 Te vei întreba de ce nu poți crește prețurile în raport cu munca depusă, de ce nu este apreciat serviciul tău sau de ce nu îți evoluează afacerea.

 

De ce cumpără cineva serviciul sau produsul tău? Pentru că rezonează cu valorile tale, empatizează cu mesajul tău, îi stârnești o emoție sau îi rezolvi o problemă cu care se confruntă.

Așa că trebuie să știi cui te adresezi, cu ce se ocupă, ce pasiuni are pentru ca el să se regăsească în comunicarea ta, în ceea ce îi propui tu, în stilul de viata etc.
 
Și mai este încă ceva, îți este mult mai ușor să vorbești și să creezi conținut când ți-ai conturat în minte această persoană, acest client ideal – știi pe ce ton să îi scrii, știi să vii în întâmpinarea problemelor, emoțiilor ei și să îi arăți de ce are nevoie de produsul tău. 
 
Și poate unul dintre cele mai importante argumente este că știi unde îi transmiți mesajul tău.
Pe Facebook? Pe Instagram? Pe site? pe flyere? pe Youtube? pe Linkdin? prin recomandări? Dacă nu știi de unde își ia informația clientul tău, vei cheltui bugetul de promovare în multe direcții și nu va fi eficient, pentru că revenim la ideea principală: dacă vei comunica tuturor, nu comunici nimănui.
 

 

Așa că ia un pix și o foaie, și treci la treabă. Ca să te ajutăm, noi ți-am pregătit acest scurt pdf în care să completezi direct profilul clientului tău ideal.

La finalul articolului vei găsi link-ul de descărcare.

 

Va trebui să te gândești la:

  •  Ce vârstă are?
  • Unde locuiește?
  • Ce stare financiară are?
  • Ce educație are?
  • Care este raportul cu familie?
  • Ce folosește mai mult – mobilul, desktopul?
  • Fan IOS sau Android?
  • Conduce?
  • Unde se duce în vacanță?
  • Pe ce site-uri se uite?
  • Ce influenceri urmărește?
  • Ce pasiuni are?
  • Ce face în weekend?
  • La ce visează?
  • Ce priorități are?

Ai văzut, un profil complet al personalității și comportamentului lui care te va ajuta să faci un conținut în care te adresezi nevoilor clientului și în care el se regăsește.

Unui puști de 15 ani pasionat de trotinete freestyle și gaming sigur îi vei comunica diferit față de unei mame de 32 de ani cu doi copii care locuiește într-un oraș mare. Când îi vei vorbi celei din urmă despre dorința de relaxare, despre frustarea traficului, despre cum este să jonglezi între carieră și viața de familie sigur va rezona, pe când puștiului nu îi vei spune nimic.

 

Clientul ideal îmi limitează potențialii clienți?

 

Bun, dar vei spune că dacă mergi atât de nișat, îți limitezi afacerea și îți înstrăinez alți potențiali clienți. 
Nu, pentru că acest client ideal este un framework, nu înseamnă că doar acea femeie de 32  de ani care locuiește într-un oraș mare și are 2 copii va fi clientul tău.
 
Clientul tău ideal este centrul țintei tale, iar acest cerc se extinde la persoane care se asemeană foarte mult cu clientul ideal, la persoane care doar parțial (gen prietenii clientului ideal). Iar când o persoană nu se regăsește în nimic, atunci aceasta iese din acest cerc și nu este persoana potrivită pentru produsul tău.
 
Să îți definești clientul ideal te ajută să își definești și clientul cu care nu ai vrea să lucrezi.
Aceștia sunt în general consumatori de energie și timp, și chiar dacă se finalizează într-o vânzare, te va încarca mai mult de vibe negativ decât să te bucuri de succesul ei.
 
 
De exemplu, o persoana care nu apreciază produsele hand-made nu o să înțeleagă costurile și timpul pe care le implică un asemenea produs, și atunci poate va încerca să negocieze prețul sau nu va înțelege de ce nu i se livrează comanda în aceeași zi.
 
Clientul ideal nu este limitare, ci focus pentru ca produsul afacerii tale să ajungă unde trebuie.
 
Ah, și era să uităm, folosește-te de tool-urile de analytics (Google, Facebook, Instagram etc), o să te ajute foarte mult să înțelegi comportamentul clienților tăi și dacă nu îi ai, testează și interpretează ajutându-te de insights 🙂
 
Ți-a plăcut? Mai spune-le și altora, este în beneficiul tuturor să ne facem un conținut reprezentativ și eficient.
 
Cheers,
Echipa The Yellow Creators
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scan the code
Call Now Button