BrandingFotografii de produs, fashion sau lifestyle?

Fotografii de produs, fashion sau lifestyle?

Dacă te întrebi despre ce fel de fotografii are nevoie afacerea ta, atunci acest articol este pentru tine :).

Știi deja că fotografiile bune te pot ajuta să îți crești afacerea, să ai un impact mai bun, să o transformi într-un brand.  Dacă nu știai asta, atunci ia-ți o ceașcă de cafea sau apă (încurajăm consumul în doze mare pentru amândouă) și citește acest articol: De ce fotografiile sunt esențiale pentru afacerea ta. Și te așteptăm apoi să revii aici.

Recunoaștem că nouă ne place tare mult când descoperim mici afaceri și putem să le ajutăm să își construiască o imagine frumoasă care să le reprezinte, să le crească awernessul și să încurajeze vânzările. 

Buuun, avem nevoie de fotografii de calitate, dar ce fel de fotografii sunt mai potrivite pentru afacerea mea?

Fotografia de produs?

Înainte de a intra în detalii despre fotografia de produs, trebuie făcută o precizare: fotografia comercială este conceptul umbrelă care cuprinde, de fapt, mai multe tipuri de fotografie (de produs, fashion etc) care sunt folosite în scop comercial – adică pentru a promova și a vinde un produs sau un serviciu. În această formulare – fotografie compercială – vei găsi toate fotografiile necesare promovării afacerii tale, dar noi credem că e nevoie de o clarificare și clasificare – trebuie să știi ce specialiști să contactezi în funcție de nevoile afacerii tale.

Ok, revenind la fotografia de produs: dacă afacerea ta presupune vânzarea unor produse online (de la pantofi, la bijuterii, la cosmetice, până la băuturi și lista continuă), atunci trebuie să ai fotografii de produs calitative pentru site-ul tău. Dacă te mai și bazezi pe comerț online (iar la cum ultimele cercetări arată că piața online din România este în trend ascendent, ar trebui să iei în calcul un magazin online dacă nu ai deja- articol fain pe tema asta aici).

O fotografie făcută bine îți scoate în evidență produsul, iar clientul poate să vadă calitatea, designul și textura acestuia. De foarte multe ori este ceea ce poate să îl convingă să facă achiziția. 

fotografie de produs lumanare

Dacă te simți suficient de aventuros (și te încurajăm :)), poți încerca pentru site-ul tău fotografiile de produs 360°.

Fotografiile de produs simple mai sunt necesare pentru broșuri, cataloage, reviste, colaborări cu alte site-uri, bloguri. 

Fotografiile de produs nu sunt recomandate pentru folositul în mod curent pe social media.

Acolo este indicat să folosești alt gen de conținut, intrăm în detalii mai jos.

FOTOGRAFIA DE CONCEPT?

Aici de fapt avem o combinație între fotografia de produs, still-life și fotografia creativă. În fotografia still-life – fotograful crează de la 0 imaginea – compoziție, lumină, fundal, texturi –  folosind obiecte statice, cele mai dese exemple de still-life le găsești la fotografia de mâncare (food photography). 

 

 

Noi prefărăm să îi spunem fotografie de concept pentru că de cele mai multe ori aceste fotografii nu sunt doar ca să fie estetic plăcute, ci sunt gândite în corelație cu scopul produsului și cu valorile brandului pentru a le evidenția. 

Sunt cel mai indicate de folosit pentru reclame pe Adwords, Facebook, Instagram; cover-uri de Facebook, pentru landing page-urile site-urilor, articole blog, dar și postări normale pe social media. Care este avantajul fotografiilor de concept? îți permit să vii și cu o grafică peste imagine, care să fie în acord cu design-ul produselor și să rezulte un banner, landing page fain și reprezentativ pentru afacerea ta.

Fotografia de lifestyle?

 Credem că este tipul de fotografie cu cel mai mare impact emoțional asupra cliențelor pentru că surprind viața pe care ei și-ar dori să o aibă. Deci fotografiile de lifestyle – slice of life – îi inspiră și îi face să își doreasca ceea ce le transmiți. Se proiectează ideea că prin acel produs sau serviciu pe care îl promovezi tu se poate ajunge la emoția transmisă.

Fotografiile de lifestyle spun povești într-un mod natural. Oamenii sunt surprinși în situații reale de viață într-un mod credibil. Chiar dacă tu ca fotograf direcționezi la fel de mult ca în fotografia de fashion, ele nu par regizate. 

Te concentrezi pe emoția pe care o transmite, pe interacțiune. Se face conexiunea cu elementul uman și proiecția acelor emoții se face mai ușor (empatia). 

Mereu trebuie să ai în vedere: ce vinzi din perspectiva emoțiilor?

În fotografia de lifestyle, combini fotojurnalismul cu fotografia de portret pentru a crea povești autentice și inspiraționale pentru clienții tăi. La asta se reduce în esență, la a spune povestea afacerii tale.

Chiar și fotografia de fashion a început să aibă o abordare de lifestyle, tocmai pentru acest element de empatie pe care îl are. Modelele fac ceva sau interacționează cu elemente din jur pentur un caracter mai realistic și natural.

Din punctul nostru de vedere, nu ai cum să nu ai asemenea fotografii de lifestyle în strategia ta de promovare a afacerii, indiferent dacă vinzi un produs sau un serviciu. Trebuie să își introduci clientul în povestea produsului, serviciului tău.

Este evident că fotografiile de lifestyle merg cel mai bine pe social media.

Ca să nu facem și mai multe categorii, o să trecem aici și fotografiile on location – how is made, cele cu echipa, tu în acțiune în mediul tău.

Yep, o parte din echipa Yellow in action. Vezi, deja suntem mai simpatici 🙂

Este foarte important în stabilirea unei relații de încredere cu clienții tăi. 

FOTOGRAFIA DE FASHION?

În principiu, fotografia de fashion are ca scop promovarea hainelor și a altor elemente ce țin de modă – genți, pantofi, make-up etc. Realizate în studio sau în locație, ea este folosită în reviste de cele mai multe ori. 

fotografie haine fashion (24)

 Ca designer este un must să ai fotografie de fashion.
Atenție: 

Aceasta este diferită de fotografia de lifestyle. Dacă lifestylul presupune o lume reala ideală, inspirațională, în fotografia de fashion poți să mergi cu povestea mai departe, într-o lume creată, ludică.

 

 Fotografia de fashion este foarte complexă și de cele mai multe ori ai nevoie de o întreagă echipă cu care să colaborezi ca fotograf pentru rezultatul cel mai bun – modelul, stilistul, scenograf, designer, make-up artist, hair artist.

Fotografia de fashion este mai mult decât o fotografie de podus, construiește povești care trec de barierele cotidianului pentru a transmite emoții și atitudini în acord cu valorile brandului.

CE ALEGI?

Am enumerat genurile principale de fotografie, dar trebuie să înțelegem că pentru un plan bun de comunicare al afacerii tale, ai nevoie să combini stilurile pentru a contura povestea în imagini relevante și reprezentive. 

Spre exemplu, dacă ai un salon de înfrumusețare – vei avea nevoie de fotografii de lifestyle – cum se simt clientele după serviciile tale, cum e atmosfera în salon, fotografii de ambianță, de how is made – din culise, de cum se lucrează, cu produsele pe care le folosești, cu echipa, portrete care să pună în evidență lucrările tale. 

Poți chiar să îți arăți talentul și viziunea ta creativă prin sedințe foto de fashion.

 Poate clientele tale de zi cu zi nu o să adopte un stil îndrăzneț dintr-un shooting de fashion, dar vor vedea profesionalismul și calitatea muncii tale. 

Poate pentru afacerea ta este indicat un stil minimalist de fotografie sau poate de călătorie, dar asta vei ști după ce stabilești exact ce și cui vrei să comunici.

 

 

Știm, sunt o groază de lucruri de luat în calcul, dar nu îți fă griji, suntem aici exact pentru asta, să te ajutăm să pui în practică viziunea ta și dacă încă nu știi ce este mai potrivit pentru afacerea ta, putem concepe împreună  planul de bătaie.

Vom fi partenerii tăi creativi pentru a crea împreună un brand sustenabil și autentic.

Este simplu, suntem la distanta de un mesaj, aici ne poti scrie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scan the code
Call Now Button