Are rost să te agiți cu social media?

Cât este de important pentru afacerea ta să ai un conținut de calitate pe social media? 

Știm că românii stau pe social media și asta nu o afirmăm doar pentru că mergem cu metroul și îi vedem pe toți cu nasul în telefon pe Facebook sau Instagram, ne confirmă și raportul realizat de cei de la Hootsuit pentru anul 2018.

 

 

După Google (com și ro) și Youtube, în topul site-urilor accesate de români, Facebook ocupă minunatul loc 4, după care urmează Yahoo și Emag. Mai mult, în  căutările de pe Google pe primul loc se află Facebook care este urmat de Youtube. Deci ne place Facebook mult de tot, îl și gugălim :D. 

Iar în statistica audienției potrivite pentru reclame (atenție, nu toți userii), Facebookul are la activ 10 milioane de useri lunari (:o), Instagram 3,8 milioane, iar LinkedIn 2,6 milioane.

 

 

Buun, sunt mulți oameni care stau pe social media (se dezvoltă tare bine și Instagram, LinkedIn și Youtube), iar tu te întrebi: are rost să mă agit, să investesc timp și bani într-un conținut de calitate pe social media? Este relevant pentru creșterea afacerii mele?

 

Da. Iată de ce:

 

     1. Verificare

Nu există pe lumea asta persoană (hai bine, or fi vreo 3) care să nu verifice pe rețelele sociale o afacere/brand de la care ar vrea să cumpere ceva. Află de tine din vreo recomandare, se împiedică de site-ul tău, te va căuta apoi pe una dintre rețelele sociale Facebook/Instagram. Așa vede de când ești pe piața, evoluția, abordarea, comentarii despre produsele/serviiciile tale, recenzii. Nu are rost să mai spunem cât de importante sunt acestea. Ca și potențial client, ai de toate într-o platformă care nu este pe deplin controlată de acel brand (cum se întâmplă cu site-ul personal), deci îți oferă un oarecare grad de încredere.

 

     2. Awareness

Sfântul awareness pentru care te zbați o groază, îl crești și pe aceste rețele. 60% din userii de pe Instagram descoperă produsele noi aici, iar o persoană acceseză în medie de 17 reclame pe Facebook. Deci, da?

Dincolo de cifre, ești efectiv prezent. Așa e, mulți clienți îți vin din recomandări, de pe site, din colaborări, dar tu trebuie să te asiguri că rămâi acolo în mintea lor, prezent prin toate mijloacele posibile, inclusiv rețele sociale.

Și nu uita, modul în care ești prezent este definitor, ai nevoie de un conținut care să te reprezinte pe tine, calitatea și valorile afacerii tale. 

Dacă vrei produsul tău să fie un statement nu ar trebui și imaginile de pe social media să reflecte asta?

 

    3. Conexiune

Rețelele sociale apropie un brand de clienții săi. Te văd uman, activ, mai accesibil, se creează o altfel de conexiune. 

Interacționează cu tine fie și printr-un like, comentariu, păstrați o legătură.

Și mai mișto – tu interacționezi cu ei, poți să fii o voce pe rețeaua potrivită afacerii tale. Fie că postezi articole pe Linkedin, fie că pui o poză faină pe Instagram, fie că scrii un comentariu ce aduce plus valoare într-o conversație, te faci văzut, citit, auzit. 

 

    4.  Trafic pe site

Un site este făcut să convertească – a intrat, s-a uitat, i-a plăcut, a cumpărat.

Și cum îl aduci pe site? Sunt mai multe mijloace, iar una dintre ele este social media. Noi, de exemplu, de fiecare dată când facem un articol pe site, cei mai mulți cititori ne vin din postările de pe social media în care am făcut trimitere către el. 

Și mai este un alt aspect, poate fi și invers – din cei care ți-au găsit site-ul poate de pe Google sau prin Ads, câți cumpără după ce au interacționat o singură dată cu un site? Dar dacă ar mai vedea apoi chestii faine de la tine pe Facebook cu un retargeting, încep ușor ușor să se familiarizeze cu brandul tău și ai ocazia să îi apropii. 

Acum să nu ne înțelegem greșit: nu suntem susținătorii lui „a posta pe pe social media orice ar fi, oricum ar fi”. Nu ai ce spune, atunci nu posta de dragul de a posta, este plin internetul de balast, nu îngroșa și tu stratul.

Dacă nu ai ce să spui niciodată înseamnă că este o problemă și ar trebui să îți regândești un pic lucrurile.

 

Ce nu reprezintă social media pentru afacerea ta?

 

Social media nu este înlocuitorul unei strategii de promovare, nu este coșul în care îți pui toate oușoarele. 

Cum am mai spus, nu postezi pe Facebook și Pinterest și gata, unde`s clienții?

Am primit 100 de like-uri, de ce nu cumpără nimeni?

Like-urile nu plătesc facturile, din păcate :).

 

 

Social media este o piesă, una importantă, dar nu singura, din strategia de promovare – aici intră conținutul vizual în sine, SEO, publicitate, PR, social media, newslettere etc.

 

Și trebuie să faci un pas și mai în spate, a nu se confunda strategia de promovare cu strategia de marketing. 

Dar despre asta o să intrăm în detaliu în articolele viitoare, important este să reținem că social media, dacă este folosită corect, ne ajută să ne creștem afacerea așa cum ne dorim – cu răbdare, frumos și sustenabil.

Ți-a plăcut articolul? 🙂 Vrei să afli și la ce ore să postezi în social media? Avem aici articol pregătit pentru tine. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *