DigitalCând postezi pe Instagram și Facebook în 2021?

Când postezi pe Instagram și Facebook în 2021?

Am văzut de ce și ce postăm pe social media. Dacă nu click aici, lectură plăcută 🙂 Acum hai să vedem și când postezi, că treaba nu e așa simplă și contează când ajunge materialul tău fain la clienți.

În primul rând, ca să știi când postezi, trebuie să știi obiceiurile clientului tău. Asta știi dacă ți-ai făcut profilul clientului. Nu l-ai făcut? Lasă tooot și du-te acum aici și vezi de ce este important să ai profilul clientului tău și cum îl faci.

De ce? Pentru că tot articolul te va duce la o singură concluzie: pentru un impact bun și o comunicare eficientă pe social media trebuie să îți știi audiența, bine de tot. Pentru că dacă nu știi unde își petrece timpul clientul tău și când, atunci sfaturile noastre nu au cum să fie eficiente. 

Instagram

 

Bănuiesc că ai observat că pe Instagram acum nu mai apar cronologic postările în feed. Instagram și-a schimbat algoritmul și dacă înainte apăreau invers cronologic (cele mai recente), acum apar bazate pe principiul „cu care vei fi mai mult tentat să interacționezi”.

Adică:

  • relevant (au interacționat cu conținut similar)
  • relație (dacă ai interacționat cu profilul respectiv mai des îi vei vedea și conținutul)
  • recent (cât e de nou).

Ok și atunci ne întrebăm, mai contează ora la care postezi?

Într-o oarecare măsura, da, pentru acel recent. Deși ele nu mai apar cronologic, Instagram vrea să arate utilizatorilor conținut nou. Asta înseamnă că tu ca brand trebuie să te asiguri că ai conținut proaspăt de arătat utilizatorilor cu care ei să interacționeze .

Morning photography for social media with girl reading newspaper

 

Când stau cel mai oamenii pe Instagram: în pauza de prânz. Studiile arată că cei mai mulți intră în acest interval, deci dacă audiența ta este genul care lucrează la birou și are pauza de prânz atunci dacă postezi pe la 12-13, e perfect. Dar noi nu am elimina din joc dimineața între orele 9 și 10 și seara, în timpul săptămânii între orele 19:00 și 20:00.

Pe de altă parte, dacă te uiți la statisicile făcute de Later (aplicație prin care îți poți programa postările pe Instagram, yeei) timpul cel mai bun de postat este între 9 și 11 dimineața. Și dacă vrei ceva motivant de dimineață, 8:30-9:00 este perfect. Ar fi de evitat orele 15:00-16:00.

 

 Sfat: Fă-ți cont de instagram business. Vei avea acces la niște insights utile – câți ți-au văzut postarea, de unde au venit, câți followeri au venit în urma postării etc. Un fel de Google Analytics al Instagramului, dar nu e chiar la fel de exact .

Atentie: E posibil sa iti scadă reach-ul organic.

Din experiența noastră, ca să ai o intercțiune mare, trebuie să personalizezi orele de postare în funcție de audiență și zile.

 

Insights Instagram Insights Instagram

 

Ca să afli când să postezi – folosește-te de insights care îți dau informații utile despre obiceiurile audienței tale (cei care te urmăresc), de unde vin, la ce ore și în ce zile sunt activi.

Și testează.. testează, testează! Dacă nu ai timp să te ocupi și de asta, externalizează pentru a putea beneficia de toate avantajele Instagram, pentru că altfel sunt nule (acușica postăm un articol despre cum poți să îți crești vânzările online cu Instagram :D)

P.S. Nu uita de stories!

 

Facebook 

 

Dacă vei căuta în articolele de specialitate „când este cel mai bine să postezi pe Facebook” vei găsi cel puțin 3 variante de răspuns. Din experiența noastră, nu este un singur răspuns care se aplică cu succes în orice caz.

Când intră oamenii pe Facebook? De obicei când nu mai au chef de muncă :). Majoritatea statisticilor arată că în zilele de joi și vineri este cea mai multă interacțiune pe Facebook și e și normal, se acumulează oboseala și ești cu gândul la weekend. Pe de altă parte, în ceea ce privește weekend-ul, depinde foarte mult de domeniu, pentru că o parte din industrii simt o scădere în weekend (business to business), pe când pentru alții, sunt zilele cele mai interactive. 

Dacă ar fi să numim niște ore când să postezi care au de multe ori succes:

  • în timpul săptămânii, între orele 12:00-15:00;
  • în weekend 12:00-13:00.

Dar nu este atât de simplu. Facebook a schimbat și el algoritmul, reach-ul organic a scăzut drastic față de acum 2 ani, de exemplu.  Și asta pentru că a crescut foarte mult conținutul pus pe Facebook, în medie, atunci când se loghează, unui utilizator ar trebui să îi apară 1 000-1 500 de postări, iar pentru cei cu mai mulți prieteni și like-uri la pagini, se poate ajunge chiar până la 10 000-15 000. Și atunci Facebook a trebuit să schimbe modul în care îți apare conținutul pe wall și este pe același principiu ca la Instagram – cu care ai interacționat mai des (mesaje, comentarii, like-uri).

De ce nu e simplu și nu postăm cu toții la niște ore stabilite? Pentru că tu, ca și alții, veți încerca aceeași cheie a succesului. Și așa ne îngrămădim cu toții la 9 dimineața pe Instagram și la 13 pe Facebook.

De aceea, cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să îți cunoști audiența, folosesește-te de tool-urile de analiză oferite si de Instagram și de Facebook. Și apoi, clasicul, testează, testează și iar testează! 

 

 Nu uităm de Pinterest și Linkdin, dar pentru ele vrem să facem niște articole separate pentru a te familiariza cu inside-urile lor.

 

E-mail

 

E-mail marketingul este un tool foarte bun, iar după părerea noastră prea puțin folosit pe cât de bun este. Nu ține de social media, dar am vrut să îl includem în acest articol pentru că pâna la urmă discutăm despre modalități de a comunica cu clientul tău în online.

E-mailul este o resursă gratis de a ajunge în contact cu cei care sunt deja familiarizați cu afacerea ta, mai mult decât atât, sunt interesați să primească vești de la tine. Dacă este folosit cum trebuie, poate să fie foarte eficient în campaniile tale. Desigur, ca și la Facebook și la Instagram, nu trebuie să faci abuz, pentru că altfel vei fi etichetat ca spam și nu astă este scopul tău.

Mai multe despre beneficiile e-mail marketing-ului o să detaliem într-un articol separat.

Un sfert din e-mail-uri sunt deschise într-o oră de când a fost primite. Deci ora, contează. În schimb, ca obicei, oamenii își verifică e-mail-urile dimineața, deci trebuie luat și acest aspect în considere. Citirea lor începe de la 6:00 dimineața și culminează la ora 10:00. Dar se păstrează o rată bună de deschidere până în 16:00. 

Morning coffee for social media

Când deschid e-mail-urile clienții tăi depinde de stilul lor de viață – de exemplu, dintr-o statistică de la Mailchimp (tool de e-mail marketing) aflăm că  avocații sunt mai matinali, iar la ei ora cea mai bună este în jur de 8-9 dimineața, pe când la barmani este ora 13:00, ei neîncepând ziua atât de devreme și mai și lucrează în ture. 

Ce concluzie tragem? Ca să știi când să postezi – trebuie să know your audience și adaptează-ți conținutul, locul și ora la care comunici în funcție de asta. Încearcă și ore care nu sunt de vârf, este posibil ca rezultatul să te surprindă, nefiind atunci competiția mare. Trebuie să testezi și să vezi. 

Este mult de muncă, știm, dar pe măsura muncii vin și rezultatele.

Spor la treabă 🙂

Dacă vrei să afli ce gen de fotografii, continut se potriveste pe social media, am pregătit aici un articol despre tipurile de fotografii – unde și cum să le folosești

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scan the code
Call Now Button