AntreprenoriatCum alegi fotograful potrivit?

Cum alegi fotograful potrivit?

Salutare,

Ești aici pentru că ești în căutarea unui fotograf. Acest articol este pentru cei care caută un fotograf de business, brand, dar sfaturile sunt la fel de valabile și dacă ești în căutarea unui fotograf pentru nuntă, un eveniment corporate sau de portret pentru profilul de pe Linkedin :). 

Poate părea simplu, dar știm cât de important este ca în business lucrurile să fie făcute bine și cu simț de responsabilitate, să existe o bună comunicare, iar colaboratorii să rezoneze cu tine și cu mesajul pe care vrei să îl transmiți. De aceea acest ghid este conceput să îți îmbunătățească know-how-ul despre ce să căuți și ce să întrebi când vrei să alegi un fotograf de business, și nu numai.

După ce criterii aleg fotograful potrivit pentru mine?

Noi am făcut o selecție de criterii pe care să le urmărești când cauți un fotograf. 

Nivelul de profesionalism.

Prima și cea mai grea :)). Profesionalismul unui fotograf se calculează pe mai multe nivele:

  • Cunoștințe tehnice. Să ai o cameră foto nu te face automat fotograf, așa cum nici să deții o mașină nu te face automat șofer (și bun pe deasupra). Degeaba ai echipament  performant dacă nu știi să îl folosești. Echipamentul foto te ajută să pui în practică ideile pe care le ai, dar nu poate înlocui creativitatea, cunoștințele și experiența unui fotograf profesionist. Un fotograf bun nu lasă lucrurile la voia întâmplării, nu îl vei vedea că lasă aparatul să decidă pentru el – unde este focusul, ce să fie expus, ce să fie încadrat. Atât în fotografia de produs, cât și în cea de potret – precizia este necesară, nu vrei de exemplu fotografiile pentru site să fie nefocalizate sau mișcate. Între o persoană cu cel mai scump aparat foto din lume și un fotograf bun cu un telefon, oricând am alege fotograful :).
  • Editare. Aici discuția e atât de lungă că am putea scrie o carte. Editarea unei fotografii este o parte esențială în munca unui fotograf și în funcție de scopul fotografiei – poate sta ore pe o singură imagine sau doar 10 minute pentru mici corecții de culoare, încadrare. Treaba cu „eu nu le editez – ți le dau direct din aparat” nu sună a bine. În primul rând ca fotograf pentru a avea acces la toată informația prinsă de senzorul aparatului lucrezi într-un format special – RAW care trebuie editat și transformat în jpeg/png pentru a-l preda clientului. Dacă tragi direct jpeg, imaginea ta este procesată deja de aparatul foto – și cum spuneam mai sus fotograful profesionist nu prea lasă aparatul să decidă pentru el. Nu vă batem la cap cu multe detalii tehnice, dar fiți atenți la aceste aspecte. În ceea ce privește stilul de editare – câte bordeie, atâtea obiceie – culori mai tari sau mai puțin contrastante, mai reci sau mai calde etc. fotograf lifestyle
  • Uită-te la stilul de editare și discută cu fotograful dacă dorești altceva față de modul în care lucrează de obicei, este posibil să poată, dar e la fel de probabil să nu – pe de altă parte ți-a atras atenția tocmai prin modul în care lucrează deja. Ca să încheiem partea de editare, oricum o fi ca stil – niciun filtru aplicat (cum se întâmplă deseori) nu va salva o fotografie proastă.
  • Respectare deadline-uri. Mai ales în domeniul business, este extraordinar de important să stabilim niște deadline-uri care să fie respectate. Nepredarea la timp a unor fotografii pot să dea peste cap un întreg timeline – lansare colecție, site, campanie de promovare etc. Acest lucru nu prea poți să îl afli înainte de a colabora, dar stabilește niște termeni foarte clari de predare pentru a preîntâmpina asemenea probleme. Și dacă ești în căutarea unui fotograf pentru un eveniment fericit din viața ta, stabilește foarte clar dinainte programul, ora la care trebuie să ajungă – dacă evenimentul începe la 15:00, fotograful ar trebui să știe că trebuie să ajungă la 14:30 ca să aibă timp pentru montare, pregătire, verificare. Poți confirma acest aspect cu el, just in case. Iar legat de predare. Da, entuziasmul și nerăbdarea ne face să sperăm că ni le dă a doua zi, nu are cum din multe, multe considerente. Stabiliți de la început termenul de predare ca să nu fie surpriză că ajung in 3 luni. 

Nevoile tale.

În primul rând trebuie să îți trasezi exact nevoile tale – fotografie de produs? fotografie lifestyle? fotografie fashion? fotografie de nuntă? Dacă nu știi prea bine care la ce se încadrează, am făcut un articol despre asta aici. Cu cât știi mai clar ce ai nevoie, cu atât vei ști ce să cauți și ce fotograf ar fi mai potrivit pentru tine.

 

Buget.

Și după ce ai stabilit ce ai nevoie, îți va fi mai ușor să faci și bugetul. Știm subiectul sensibil. De multe ori acesta este singurul criteriu care se ia in calcul, iar în multe situații duce spre rezultate nedorite. Ideal este ca fotograful de business sau eveniment să fie ales în urma combinației tuturor acestor criterii, să fie un raport corect între ele. Este important să știi ce ai nevoie ca să îți gândești bugetul și pe termen lung – ce e mai potrivit? o ședință one time, abonament? De câte fotografii ai nevoie, cât de des ai nevoie de fotografii noi? Poate ai nevoie de fotografii foarte bune de produs și vei investi mai mult în asta sau ai nevoie de conținut de social media și atunci o mare parte din bugetul tău se va aduce aici.

Nu zice nimeni că cel mai ieftin preț obținut va fi și cel mai prost rezultat, și invers, important este să fie un echilibru în toate. Dacă este vorba de un buget mare pe o perioadă lungă de timp, noi recomandăm o mini-ședință de test. 

Gradul de experință.

Aici nu facem referire neapărat la nivelul de profesionalism, ci la experiența pe un anumit stil de fotografie. Un fotograf cu experință pe stilul de fotografie căutat de tine va lucra mai eficient, va înțelege mai repede și mai bine ce anume îți dorești și veți ajunge mai ușor la rezultatul urmărit. Un fotograf foarte bun pe peisaj este foarte posibil să nu lucreze la fel de bine la o nuntă unde este total alt stil de lucru.

Stil.

„Suntem cu toții diferiți. Din fericire.” era sloganul de la Mobexpert și tare mult rezonăm cu acest lucru. Și afacerea ta are un stil și o identitate vizuală aparte, și creatorii de conținut, fotografii, au stiluri și preferințe variate. Din acest motiv, noi avem în echipă trei fotografi cu stiluri și cu abordări diferite, pentru a veni cu propuneri creative potrivite fiecărui brand în parte. Un fotograf oricum se adaptează, dar nu își poate schimba stilul cu 180° și nici nu trebuie. De aceea, tu găsește fotograful sau agenția pe care îl/o vezi că vorbește aceeași limbă cu tine, vezi că îți înțelege vizunea și ți-o completează.

Nivelul de implicare.

Din punct de vedere calitativ, credem că este cel mai important criteriu. Puțini sunt cei norocoși care în antreprenoriat să nu se simtă singuri și de aceea este de apreciat să îți găsești colaboratori cu care să lucrezi umăr la umăr, să îi simți ca parte din echipă.  Un fotograf care pune suflet și efort ca să ajungeți la cele mai bune rezultate este mai valoros decât un fotograf țintit pe câștig.  

Afinitate.

Photograph in studio with models

Cum ar fi o ședință foto dacă nu s-ar încheia cu râsete? 🙂

O să te întrebi de ce este am pus și acest criteriu, dar experiența ne-a învățat că cele mai de succes și lungi colaborări au fost cele în care fotograful a avut o chimie bună cu clientul. Poate ai doar o ședință foto de făcut și atunci nu este prea relevant dacă ai vreo afinitate cu fotograful pentru că nu te mai vezi cu el, dar un fotograf de brand cu care petreci timp, interacționezi destul de des trebuie să te simți confortabil. Și fotograful va simți asta și va lucra mai relaxat (relaxarea face casă bună cu creativitatea), veți avea rezultate mai bune împreună. Fotograful trebuie să înțeleagă brandul, să îl simtă pentru a veni mereu cu soluții creative în armonie cu mesajul tău, cu strategia ta de promovare. 

Fotograful ideal trebuie să aibă și să vină cu acel ceva în plus, pentru că la final să simți că ai primit mai mult decât o serie de fotografii. 

În colaborarea cu fotograful, trebuie să te simți ascultat, nu doar văzut.

Ok, acum că te-am lămurit, sperăm că îți vei găsi partenerii de care tu și afacerea ta aveți nevoie :). 

 

5 Comments

  • V-am gasit aseara. Mi se pare super misto ce scrieti pe aici. 😀 Sunt cu ochii pe voi in continuare si poate ajungem sa ne cunoastem.

    • Hei! Ne super bucuram ca iti place ce scriem. Ramai cu ochii pe noi, pregatim noi materiale 💛

  • Un articol plin de idei bune si foarte interesante! Felicitari!

    • Ne bucuram :). Multumim, asta ne incurajeaza sa mai scriem materiale 💛

  • Fain articol , vin doar cu o mica completare … nu alegi , cauți găsești dacă exista chimie reciproca mergeți împreună ( în esență fotografia este un act artistic indiferent de domeniu ) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scan the code
Call Now Button