Are rost să te agiți cu social media?
Cât este de important pentru afacerea ta să ai un conținut de calitate pe social media? Și, te ajută să îți crești business-ul?
Știm că românii stau pe social media și asta nu o afirmăm doar pentru că mergem cu metroul și îi vedem pe toți cu nasul în telefon pe Facebook sau Instagram, ne confirmă și raportul realizat de cei de la Hootsuit pentru anul 2019.
Apropo, îți recomandăm să te uiți pe raportul lor, este super insightful si util pentru a înțelege concret mai bine modul în care folosesc potențialii tăi clienți internetul si social media pentru a-ți putea stabili strategia de digital marketing.
După Google (com și ro) și Youtube, în topul site-urilor accesate de români, Facebook ocupă minunatul loc 2, după care urmează Youtube (atenție, nu trebuie neglijat în crearea de conținut). Mai mult, în căutările de pe Google pe primul loc se află Facebook care este urmat de vreme. Deci ne place Facebook mult de tot, îl și gugălim :D.
Iar în statistica audienției potrivite pentru reclame (atenție, nu toți userii), Facebookul are la activ 9,8 milioane de useri lunari (:o), Instagram 3,7 milioane, iar LinkedIn 2,8 milioane.
Buun, sunt mulți oameni care stau pe social media (se dezvoltă tare bine și Instagram, LinkedIn și Youtube), iar tu te întrebi: are rost să mă agit, să investesc timp și bani într-un conținut de calitate pe social media? Este relevant pentru creșterea afacerii mele?
Da. Iată de ce:
1. Verificare
În majoritatea industriilor, nu există pe lumea asta persoană (hai bine, or fi vreo 3) care să nu verifice pe rețelele sociale o afacere/brand de la care ar vrea să cumpere ceva. Află de tine din vreo recomandare, se împiedică de site-ul tău, te va căuta apoi pe una dintre rețelele sociale Facebook/Instagram. Așa vede de când ești pe piața, evoluția, abordarea, comentarii despre produsele/serviiciile tale, recenzii. Nu are rost să mai spunem cât de importante sunt acestea. Ca și potențial client, ai de toate într-o platformă care nu este pe deplin controlată de acel brand (cum se întâmplă cu site-ul personal), deci îți oferă un oarecare grad de încredere.
Sfat: completează toate informațiile necesare pe paginile tale de social media
pe Facebook – prezentare, site, servicii/produse, program, adresă (dacă ai locație fizică), Instagram, creează noi tab-uri pentru serviciile speciale.
Instagram – adresa, site, descriere, highlights cu serviciile/produsele, cu recenzii, cu fotografii de la clienți
LinkdIN – despre – site, telefon, industrie, angajati
2. Awareness
Sfântul awareness pentru care te zbați o groază, îl crești și pe aceste rețele. 60% din userii de pe Instagram descoperă produsele noi aici, iar o persoană acceseză în medie de 17 reclame pe Facebook. Deci, da?
Dincolo de cifre, ești efectiv prezent. Așa e, mulți clienți îți vin din recomandări, de pe site, din colaborări, dar tu trebuie să te asiguri că rămâi acolo în mintea lor, prezent prin toate mijloacele posibile, inclusiv rețele sociale.
Mai ales, nu uita de buyer journey – de la rece (primul contact) la fierbine (client), social media este una dintre modalitațile prin care să ai grijă de acest proces de apropiere cu brandul tău, un proces natural din aproape în aproape. A dat un like la pagină, îi apar din când în când postările tale mișto, mai zâmbește, se mai educă, salvează postarea că i s-a părut utilă, se relaxează, si l-ai adus de la rece la călduț foarte ușor. Apoi, prin câteva campanii potrivite, ți-a devenit client.
Și nu uita, modul în care ești prezent este definitor, ai nevoie de un conținut care să te reprezinte pe tine, calitatea și valorile afacerii tale.
Sfat: ai grijă la calendarul de social media – ce postetezi, să ai grijă de călătoria clientului – nu postezi mereu oferte, nu postezi mereu descrierea produselor, cum nu faci mereu postări de stare. Este ca o carte – ai introducere – cine ești, ce faci, ai intrigă – ce probleme rezolvă produsul tău, ai descriere – de la atmosferă, la detalii ce țin de produsul/serviciul tău, ai punct culminat – campanii și ai dezdenomânt – mărturiile clienților fericiți.
Dacă vrei produsul tău să fie un statement nu ar trebui și imaginile de pe social media să reflecte asta?
3. Conexiune
Rețelele sociale apropie un brand de clienții săi. Te văd uman, activ, mai accesibil, se creează o altfel de conexiune.
Interacționează cu tine fie și printr-un like, comentariu, păstrați o legătură.
Și mai mișto – tu interacționezi cu ei, poți să fii o voce pe rețeaua potrivită afacerii tale. Fie că postezi articole pe Linkedin, fie că pui o poză faină pe Instagram, fie că scrii un comentariu ce aduce plus valoare într-o conversație, te faci văzut, citit, auzit.
Sfat: este important să fii constant in vocea ta. Dacă adopți un ton prietenos, rămâi pe el, nu schimba apoi în ceva protocolar. Răspunde comentariior și comentează l-a rândul tău pe alte conturi, nu uita de această interacțiune, o pagină pe care se adună comentarii fără răspuns, adună doar frustrări.
4. Trafic pe site
Un site este făcut să convertească – a intrat, s-a uitat, i-a plăcut, probabil a pleacat, a revenit, a cumpărat.
Și cum îl aduci pe site? Sunt mai multe mijloace, iar una dintre ele este social media. Noi, de exemplu, de fiecare dată când facem un articol pe site, cei mai mulți cititori ne vin din postările de pe social media în care am făcut trimitere către el.
Sfat: nu uita să îți promovezi propriul conținut. Nu faci un articol și apoi îl lași în liniște pe site – îl postezi pe Facebook, pe LinkdIN dacă se potrivește, faci story cu întrebări pe subiect pe Instagram, faci interacțiune, îl pui pe Pinterest cu o imagine faină. Iar o parte din articole sunt ever green – adică reutilizabile, la ceva vreme le poți reaminti.
Și mai este un alt aspect, poate fi și invers – din cei care ți-au găsit site-ul poate de pe Google sau prin Ads, câți cumpără după ce au interacționat o singură dată cu un site? Dar dacă ar mai vedea apoi chestii faine de la tine pe Facebook cu un retargeting, încep ușor ușor să se familiarizeze cu brandul tău și ai ocazia să îi apropii. Conturile de social media sunt o extensie, o completare a site-ului tău.
Acum să nu ne înțelegem greșit: nu suntem susținătorii lui „a posta pe pe social media orice ar fi, oricum ar fi”. Nu ai ce spune, atunci nu posta de dragul de a posta, este plin internetul de balast, nu îngroșa și tu stratul.
Dacă nu ai ce să spui niciodată înseamnă că este o problemă și ar trebui să îți regândești un pic lucrurile.
Ce nu reprezintă social media pentru afacerea ta?
Social media nu este înlocuitorul unei strategii de promovare, nu este coșul în care îți pui toate oușoarele.
Cum am mai spus, nu postezi pe Facebook și Pinterest și gata, unde`s clienții?
Am primit 100 de like-uri, de ce nu cumpără nimeni?
Like-urile nu plătesc facturile, din păcate :). Să nu ne lăsăm păcăliți de vanity metrics.
Social media este o piesă, una importantă, dar nu singura, din strategia de promovare – aici intră conținutul vizual în sine, SEO, publicitate, PR, social media, newslettere etc.
Și trebuie să faci un pas și mai în spate, a nu se confunda mijloacele de promovare cu strategia de marketing.
Dar despre asta o să intrăm în detaliu în articolele viitoare, important este să reținem că social media, dacă este folosită corect, ne ajută să ne creștem afacerea așa cum ne dorim – cu răbdare, frumos și sustenabil.
Ți-a plăcut articolul? 🙂 Vrei să afli și la ce ore să postezi în social media? Avem aici articol pregătit pentru tine.
Leave a Reply